Wat is Shiatsu?

Shiatsu massage wordt ook wel drukpuntmassage genoemd en dit is in de eerste plaats een manuele therapie. Dit betekent dat door middel van vinger, duim, handen en ellebogen druk wordt uitgeoefend op je lichaam. Daarbij maak ik ook gebruik van strekkingen, draaiende bewegingen en algehele druk. 

Japanse massagetechniek:

Shiatsu komt oorspronkelijk uit Japan en het betekent letterlijk vingerdruk. Shi is vinger en Atsu is druk. Het is een totaal behandeling, niet alleen wordt er gewerkt op het lichamelijk stuk maar het werkt ook op het mentale en emotionele aspect van een persoon. Later is de Chinese geneeskunde zich ook bezig gaan houden met Shiatsu. 

Een Shiatsu behandeling wordt over het algemeen over de kleding heen gegeven. Dus je hoeft je niet uit te kleden voor een behandeling. 

Soms wordt een Shiatsu behandeling op een futon gegeven en soms (net als bij mij) op een behandeltafel. Een futon is een mat die op de grond ligt en daar mag je dan op gaan liggen. Niet iedereen vindt het fijn om op de grond te moeten liggen vanwege hun klachten en daarom lig je bij mij op een behandeltafel.

Hoe werkt een Shiatsu massage?

Als je voor het eerst bij mij komt dan wil ik heel veel van je weten. Ik vraag naar je klachten, je algemene gezondheid en hoe je je voelt. Aan de hand van jouw antwoorden en klachten maak ik een behandelplan. Ik voel je pols en je buik en ik kijk, tot afschuw van de meeste van mijn klanten naar je tong. Ga nou niet voordat je bij mij komt je tong poetsen of schrapen want ook die informatie die jij wegpoetst heb ik nodig om tot een conclusie te komen. 

Je mag bij gewoon ongegeneerd je tong uitsteken.

Wat voel je na een Shiatsu behandeling?

Na een behandeling kun je diverse dingen ervaren. Van compleet ontspannen en relaxt tot ik ben blij dat het erop zit maar ik merk wel veel verschil. 

Het ligt er een beetje aan waarom je bij mij komt. Heb je veel lichamelijke pijn en sta je stijf van de spanning dan ervaar je vaak een diepe ontspanning en pijn vermindering. 

Het kan ook zijn dat je na een behandeling erg moe bent. Ook dit hoort erbij. Geef hier gewoon aan toe en pak je rust. Het is dus wel heel zinvol om de dag verder vrij te plannen na een afspraak met mij. Dan kun je je rust pakken als dat nodig is.

Is een Shiatsu behandeling pijnlijk?

Ja en nee, voor het overgrote deel van de behandeling is het niet pijnlijk. Maar als er ergens een blokkade zit dan moet ik dit losmaken en dat kan pijnlijk zijn. Zit je onderrug of nek helemaal vast? Dan is dat pijnlijk om los te maken. Het voordeel is wel dat je daarna veel minder last hebt van je klachten en is de pijn meestal van korte duur.

Is Shiatsu kwakzalverij? 

Tja dat ligt er natuurlijk aan, aan wie je dit vraagt. Het overgrote deel van mijn klanten ervaart het niet als kwakzalverij. Chinese geneeskunde is op zijn minst 2500 jaar oud en dat is waar ik mijn theorie en mijn behandelingen op baseer. De westerse geneeskunde zoals wij die nu kennen is pas in de 19e eeuw ontwikkeld. 

Helene Langevin (meer info over Helene Langevin) heeft onderzoek gedaan naar oa acupunctuurpunten die ik in mijn werk gebruik. Zij heeft ontdekt dat de acupunctuurpunten tussen de fascia liggen. Bij het prikken (of drukken met de duim) heeft zij opnames gemaakt en daarin was duidelijk te zien dat het biomechanische deel van Qi wordt veroorzaakt door de bindweefsels die zich rondom de naald wikkelen. 

Er wordt steeds meer duidelijk over de meridianen en acupunctuurpunten vanuit het westerse standpunt.

Wat kost een Shiatsu behandeling? 

Als je graag wilt weten wat een behandeling kost klik dan: Wat kost een behandeling?

Mocht je graag meer willen weten over Shiatsu en Chinese geneeskunde? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief dan krijg je regelmatig van een mailtje met allerlei informatie over deze onderwerpen. 

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam
Selectievakjes
Let op: ik antwoord normaal gezien binnen 24 uur op je aanvraag voor contact. Heb je na 24 uur nog niets ontvangen check dan even je spamfolder. Het kan zijn dat mijn e-mail daar terecht is gekomen. Mijn nieuwsbrief wordt 1 keer per 2 weken verstuurd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *