PCOS

Ik zie ze steeds vaker in mijn praktijk, vrouwen die last hebben van het Polycysteus Ovarium Syndroom.

PCOS is een ziekte die één op de zeven vrouwen treft. Poly betekent meerdere, cysteus betekent follikels en ovarium is de eierstok. 

Vanuit de Chinese Geneeskunde gekeken is het een complex metabool probleem. Het is niet alleen dat vrouwen niet of nauwelijks ongesteld worden het omvat veel meer dan dat. 

Het begint vaak al in de puberteit met veel overbeharing, acne en menstruatiestoornissen. 

Op het moment dat je een kinderwens krijgt, merk je dat je (nog steeds) geen of een hele onregelmatige cyclus hebt. 

Dan komen fertiliteitsproblemen om de hoek kijken. Vaak volgt dan een (langdurig) traject in het ziekenhuis waarbij je vaak veel medicatie moet gaan gebruiken.

Ook blijk uit onderzoeken dat PCOS-ers vaak (in 30 -50% van de gevallen) een vroege miskraam krijgen. Ze hebben een drie keer zo hoge kans op zwangerschapsdiabetes en twee keer zoveel te vroeg geboren kinderen. 

Dus dat is nogal wat. 

Maar ook op latere leeftijd zie je veel problemen ontstaan door de PCOS.

Dan krijg je klachten als diabetes, hypertensie en hypercholesterolemie.

Het gaat er dus niet alleen om dat je de menstruatie reguleert maar het omvat veel meer dan dat. Lees verder onder de video.

Een PCOS-diagnose volgt de Rotterdam criteria. Volgens deze criteria moet je tenminste 2 van de 3 kenmerken hebben.

 • Minder dan 8 menstruaties per jaar (oligomenorroe) of geen menstruaties (amenorroe)
 • Hyperandrogenisme (te veel androgenen) dan zie je klachten als: acné of overbeharing
 • Polycysteuze ovaria (dit is te zien met een echo)

Verder zie je de volgende kenmerken bij PCOS:

 • Hormonale disbalans – Hyperandrogenisme
 • Insuline resistentie
 • Chronische laaggradige ontstekingen
 • Bruin verkleuringen van de huid (Acanthosis Nigricans)

Overige symptomen bij PCOS:

 • Overgewicht
 • Depressie
 • Eetstoornissen
 • Infertiliteit

Zoals je ziet heeft dit toch wel een grote impact op je leven. De westerse geneeskunde kan niet zo heel veel doen aan PCOS. Als je niet zwanger wilt worden dan schrijven ze vaak de ‘pil’ of de Mirena-spiraal voor. Helaas zorgt dit ervoor de klachten niet opgelost worden maar juist onderdrukt. Op het moment dat je dan weer stopt met de pil of je laat de Mirena-spiraal verwijderen dan komen de klachten weer terug. Wil je wel zwanger worden dan is het advies om af te vallen als je overgewicht hebt en daarnaast wekken ze de eisprong op met hormonen.

Als je bij mij komt dan gaan we kijken waar bij jou de grootste problemen zitten. Door middel van Chinese kruiden, Shiatsu therapie en acupunctuur ga ik ervoor zorgen dat jij op een natuurlijke manier weer in balans komt. Dit doen we uiteraard samen. Dit houdt in dat je een aantal leefstijl aanpassingen zult moeten doen naast de behandelingen die je van mij krijgt.

Wil je graag mijn hulp bij jouw klachten. Neem dan even contact met me op door een mailtje te sturen naar info@shiatsudeurne.nl of vul hieronder het contact formulier in. Vermeld wel even dat het gaat om PCOS. 

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam