Burn-out of toch overgang?

Veel vrouwen die in de overgang zitten krijgen de diagnose burn-out terwijl ze eigenlijk helemaal geen burn-out hebben. Ze zitten ‘gewoon’ in de overgang. Het is ook niet zo heel gek eigenlijk, de overgang en een burn-out hebben een flink aantal overeenkomsten. Er zijn ook wat verschillen tussen de twee.

Artsen onderkennen vaak de klachten niet die vrouwen ervaren tijdens de overgang. Ze hebben nog steeds het idee dat de overgang klachten geeft als opvliegers en nachtzweten. Terwijl er veel meer klachten zijn die bij de overgang horen en die een grote impact hebben op vrouwen. 

De overgang, ook wel bekend als de menopauze, is een natuurlijke fase in het leven van een vrouw. Tijdens deze periode ondergaat het lichaam aanzienlijke hormonale veranderingen, waarbij de productie van oestrogeen afneemt. Deze veranderingen kunnen leiden tot een scala aan symptomen. Hoewel overgangsklachten invloed hebben op de kwaliteit van leven, zijn ze niet het gevolg van overmatige stress of emotionele uitputting.

Klachten die allemaal bij de overgang kunnen horen zijn o.a.:

  • Gewrichtsklachten
  • Spierklachten
  • Hartkloppingen
  • Vermoeidheid, soms extreme vermoeidheid
  • Stemmingswisselingen
  • Angst- en paniekaanvallen
  • Slecht slapen
  • Zweetaanvallen
  • Kort lontje
  • Snel geïrriteerd

En zo kan ik nog wel even doorgaan. 

Een burn-out is daarentegen een toestand van uitputting, zowel fysiek als mentaal, die vaak het gevolg is van langdurige blootstelling aan stressvolle situaties. Werkgerelateerde stress, persoonlijke problemen en een gebrek aan hersteltijd kunnen allemaal bijdragen aan het ontstaan van een burn-out. 

Het kan dus goed zijn dat jij de diagnose burn-out hebt gekregen terwijl je eigenlijk in de overgang zit. Die overgangsklachten zijn prima te behandelen, evenals een burn-out trouwens. 

Momenteel behandel ik een flink aantal vrouwen die met overgangsklachten en burn-out klachten bij mij komen. Het is vaak een verademing voor ze om te horen dat er zeker wat aan te doen is. 

1. Vermoeidheid

Beide overgangsklachten en burn-out kunnen gepaard gaan met ernstige vermoeidheid. In het geval van de overgang kan dit te wijten zijn aan hormonale schommelingen, terwijl een burn-out vaak het resultaat is van een uitputting van energiereserves door langdurige stress.

2. Emotionele Instabiliteit

Stemmingswisselingen zijn een gemeenschappelijk kenmerk van zowel overgangsklachten als burn-out. Hormonale veranderingen tijdens de overgang kunnen leiden tot prikkelbaarheid en stemmingswisselingen, terwijl een burn-out vaak gepaard gaat met gevoelens van prikkelbaarheid en emotionele uitputting.

1. Oorzaak

De oorzaak van overgangsklachten is biologisch en gerelateerd aan de natuurlijke veroudering van het lichaam. Een burn-out is vaak het resultaat van langdurige stress, meestal gerelateerd aan werk of levensomstandigheden.

2. Leeftijd

Overgangsklachten treden op tijdens de overgangsfase van vrouwen, meestal tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar. Een burn-out kan echter mensen van alle leeftijden treffen, afhankelijk van de stressfactoren waaraan ze zijn blootgesteld.

3. Behandeling

De behandeling van overgangsklachten kan hormoontherapie omvatten, alternatieve geneeswijzen (shiatsu, acupunctuur en Chinese kruidengeneeskunde) en eventuele leefstijl aanpassingen. Voor een burn-out is het essentieel om stressoren te identificeren en aan te pakken, ook dit kan met alternatieve geneeswijzen.

Onthoudt wel, er is geen wondermiddel bij de overgang. Met shiatsu en Chinese kruidengeneeskunde is er zeker veel winst te behalen maar ook dit kost wel wat tijd. Ik merk het zelf ook, de ene keer slaap ik wat beter dan de andere keer maar over het algemeen is mijn slaap wel vooruit gegaan. Ik lig niet meer uren wakker, dat deed ik eerst wel. Ik ging naar bed, werd om 2 uur wakker en als ik geluk had sliep ik om 5 of 6 uur weer even in. Nu ga ik naar bed en word ik rond 5 uur wakker en meestal val ik dan na een half uur weer in slaap tot 7 uur. Dat vind ik toch echt wel een hele verbetering.

Heb jij het idee dat je last hebt van de overgang of van een burn-out en je weet niet wat je het beste kan doen?

Boek een telefonisch consult, dit is gratis en daarin kunnen we samen kijken wat we voor jou kunnen betekenen: Boek een telefonisch consult

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *