Menopauze, overgang, perimenopauze…?

Weet jij wat het allemaal betekent….

Menopauze, perimenopauze, overgang en postmenopauze??

Dat is een vraag die vaker krijg.

De overgang is de hele periode van de eerste tekenen van het veranderen van de menstruatie tot het einde van de klachten die te maken hebben met de overgang.

De menopauze is het stoppen van de menstruatie.
De perimenopauze is de periode voor en rond de menopauze.
De postmenopauze is de periode die één jaar na de laatste menstruatie begint.
Al deze periodes samen noemen wij de overgang.

Hoe begint de overgang bij vrouwen eigenlijk?

De pre-menopauze kenmerkt zich door veranderingen in de menstruatie, het kan zwaarder worden of onregelmatiger en je kunt last krijgen van beginnende overgangsklachten zoals opvliegers, slechter slapen of je krijgt wat mentale klachten. Deze fase kan meerdere jaren duren.

De menopauze is echt de laatste menstruatie. De eierstokken stoppen met werken. De oestrogeenproductie stopt. Je bent dan niet meer vruchtbaar en je wordt niet meer ongesteld.

Als je een jaar niet meer ongesteld bent geworden is die laatste bloeding dus je menopauze.

In de laatste fase, de postmenopauze, veranderen de hormoonspiegels nog steeds. Dit kan ook nog steeds klachten geven zoals opvliegers, nachtzweten en stemmingswisselingen.

Het kan dus zijn dat jij geen klachten hebt in de pre-menopauze of de menopauze maar wel in de postmenopauze of jij hebt juist veel klachten in de perimenopauze en menopauze maar daarna heb je nergens geen last meer van.

Ook zijn er heel gelukkige dames die nergens last van hebben. Wat kun je zelf doen om deze klachten zoveel mogelijk te beperken.

Zorg goed voor jezelf. Hoe beter je in de jaren voorafgaand aan de overgang voor jezelf zorgt des te minder klachten je zult ervaren in de overgang.

Eet gezond, eet geen eten uit blik maar kook met verse producten

Zorg voor voldoende slaap

Ga sporten

Zorg voor voldoende ontspanning

Zit jij midden in de overgang en heb je er veel last van? Zorg dan nog beter voor jezelf.

Vanuit de visie van de Chinese geneeskunde word je van vruchtbare vrouw een wijze vrouw. Een vrouw die met al haar levenservaring weet wat ze wil en niet wil. Een baken van rust. Maar daar moeten we wel iets voor doen.

Neem voldoende rust

Ga mediteren

Neem tijd voor jezelf

Eet goed, kook met verse ingrediënten

Ga bewegen

Heb je last van opvliegers kijk dan eens wanneer je hier last van hebt. Is dit na het drinken van een glaasje wijn, of tijdens het eten van een pittig gerecht of in tijden van stress. Hier kun je zelf al een hoop doen. Beperk pittige kruiden in het eten, minder met alcohol en zorg dat stress geen vat op je krijgt. 

Ik merk zelf dat als ik wat pittig voedsel eet dan krijg ik direct opvliegers. Meestal ziet de rest die aan tafel zit direct dat ik weer een opvlieger heb, mijn hoofd wordt gelijk rood. Dit heb ik trouwens ook met alcohol. Witte wijn gaat nog wel maar als het wat sterker wordt dan heb ik daar ook last van.

Kun je moeilijk inslapen? Ga iedere dag op hetzelfde tijdstip naar bed, zet een uur voordat je gaat slapen de TV uit en ga wat lezen. Niet alleen de TV uitzetten maar ook je telefoon of je Ipad. Doe een slaap meditatie. Ga niet overdag ‘bijslapen’, blijf ’s morgens ook niet langer in bed liggen. 

Heb je ondanks deze tips nog steeds veel last van de overgang? Blijf er niet mee rondlopen. De overgangsklachten kunnen jaren duren en het is eeuwig zonde om er ook zo lang mee te blijven rondlopen.

Ik kan je zeker helpen met al die klachten.

Mijn traject Hulp bij de overgang geeft jou echt hulp bij de overgang. Ik zorg ervoor dat je na 4 maanden veel minder last hebt van al je klachten. Voor meer info over dit traject: Menopauze klachten of toch een burn-out?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *