Behandel je iedereen hetzelfde? Dit was een vraag die ik laatst kreeg van een cliënt.

Goeie vraag! Het zou wel makkelijk zijn…. Maar nee, ik behandel niet iedereen hetzelfde, sterker nog ik behandel jou ook niet altijd hetzelfde.

Stel, je komt bij mij omdat je altijd zo’n enorme rugpijn hebt. Het makkelijkste is dan om te gaan beginnen met de rug om deze pijnvrij te krijgen. Maar zo werk het niet bij mij.

Als je bij me komt, stel ik je allerhande vragen. Niet alleen over je rug maar ook bijvoorbeeld over hoe je slaapt? Slaap je goed of juist slecht. Als je slecht slaapt, betekent dit dat je dan moeilijk in slaapt kunt vallen of word je juist vaak wakker. Of gebeurt het bij jou allebei.

Maar ook of je het snel koud hebt of dat je het juist erg warm hebt, of je erg moe bent of juist hyperactief. Al dit soort informatie gebruik ik om te bepalen hoe ik het beste jouw rugpijn kan verminderen.  Dit alles heeft te maken met Qi, de levensenergie volgens de Chinezen.

Deze energie zit door je hele lichaam en als deze Qi ergens geblokkeerd is geeft dit klachten.

Kijk maar naar een tuinslang, als het lekker stroomt en er geen knik in de slang zit gaat alles goed. Maar op het moment dat er wel een knik zit komt er aan het uiteinde maar een heel klein straaltje uit of nog erger als de slang helemaal geblokkeerd zit kan het zijn dat de slang bij het kraantje zoveel druk heeft gekregen dat hij eraf springt (weet ik uit eigen ervaring ?).

Zo kun je geblokkeerde Qi ook zien. Ergens zit een blokkade en als ik die niet weghaal dan wordt de rugpijn alleen maar erger.

Na al die vragen ga ik vervolgens je pols voelen en je buik palperen (duur woord voor zoeken naar pijnlijke of gevoelige plekken ?) en bekijk ik je tong. Dit geeft mij veel informatie over wat de oorzaak van de rugpijn kan zijn.

Daarna besluit ik wat ik ga doen en hoe ik dit ga doen.

Ik begin met het voeden van de leegte die ten grondslag ligt aan de rugpijn. Pas als dat goed gedaan is kan beginnen met de rug zelf. Ik zorg er eerst voor dat de bodem goed is, dat de basis goed staat zodat ik daarna kan beginnen met de rugklachten te verminderen.

Denk maar aan die tuinslang, als ik die knik niet uit de slang haal en de kraan niet uitzet krijg ik de slang met geen mogelijkheid weer op de kraan aangesloten. Zo gaat dat ook als ik jou een behandeling geef. Eerst zorg ik ervoor dat blokkades opgeheven worden en dat ik jouw energie in balans breng en vervolgens werk ik aan de klacht zelf.

Het kan dus zijn dat ik de ene keer veel tijd aan je benen besteedt en de andere keer wat naaldjes plaats, dit alles om ervoor te zorgen dat jouw klacht zo goed en snel mogelijk wordt opgelost.

Mocht jij ook een vraag hebben over shiatsu? Stel hem gerust, daar word ik blij van.

rugpijn, shiatsu, massage, Qi, Chi

Zoeken

Over Mij

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean ac lorem pretium, laoreet enim at, malesuada elit.s

Sociale Media